Kundcase BDO: Ny som chef – ONLINE

Evelina Wennberg jobbar som chef på Digital Services  på BDO. Hon är en av många deltagare som nu går utbildningar online hos oss via webbsändning istället för på plats i Stockholm. Vi har intervjuat Evelina om hennes upplevelse att gå just online.

Har du tidigare deltagit i någon utbildning via nätet /webblänk?

Nej, inte på det här sättet i alla fall. Jag har gjort  ”e-learnings” men de har varit max 1h och gått ut på att titta på en film, läsa text och svara på frågor digitalt. Så alla tidigare lärarledda utbildningar har jag gått på plats.

Hur upplevde du generellt utbildningsupplägget?

Jag tyckte det var ett bra upplägg med en mix av att ibland lyssna och ta till sig information eller teori, och därefter få applicera det man hört genom att reflektera själv och diskutera i mindre grupp. Bra att vi tog kontinuerliga pauser, speciellt på eftermiddagen, eftersom det annars lätt blir att man tappar fokus.

Vad var skillnaden från ett fysiskt klassrumsupplägg?

Skillnaden var egentligen just det att man inte ses fysiskt och ser varandra när man har diskussioner osv. Men jag upplevde ändå att vi kom väldigt nära den känslan ändå, det kändes som att alla var närvarande, jag kunde ställa frågor spontant och att vi också hade ”grupprum” som vi gjorde mindre diskussioner i. Det var väldigt bra att vi hade på video.

Vad var fördelarna med detta upplägg? Nackdelar?

Fördelar

 • Bra att Covid-19 situationen kunde tas på allvar och kursen var anpassningsbar efter nya förhållanden, samtidigt som det kändes genomtänkt och inte tummade på kvaliteten bara för att det var online
 • Smidigt att slippa resa för de som inte har nära till kursen.Man kan ha en kurs med människor från olika hörn av Sverige och lära sig av deras olika utmaningar i vardagen. Lärorikt att inte ”bara” träffa personer från samma typ av organisation.
 • Smidigt att kunna gå en kurs hemma i mjukisbyxor
 • Modernt
 • Mindre tid som går åt till att ”vänta in” folk som är sena – alla på plats och i tid – hela tiden.

Nackdelar

 • Man förlorar lite möjligheten att nätverka med de övriga deltagarna på ett sätt som man annars kan få när man tar fysiska luncher och kaffepauser
 • Risk för mycket stillasittande under dagen
 • Man blir beroende av att tekniken fungerar (vilket jag i och för sig upplevde att den gjorde)

Vad skulle du vilja att vi gjorde annorlunda inför att du ev går en liknande utbildning igen?

Kommer inte på något. Kanske att förbereda en på att man ska ha kameran på.

Vad skulle du ge för rekommendation till andra som går en webbutbildning?

Ha på kameran, se till att ta små pauser och verkligen gå ifrån datorn, gå ut en sväng runt kvarteret  (i samråd med kursledaren), var närvarande genom att undvika att svara på mail och jobba med annat, samt att lägga undan mobilen och bestäm att bara titta på den på lunchen t.ex.

Övriga tankar?

Jag var positivt överraskad över hur smidigt och lärorikt det var att gå en kurs helt och hållet via videolänk! Kan tänka mig att göra det igen.

Se vårens och hösten datum för våra digitala onlinekurser här. Markerad med * i kalendariet.

Nyhetsbrev

Ta del av våra utbildningar, tips och erbjudanden

  NYHET! KURSKATALOG HT23

  Vi erbjuder öppna och skräddarsydda
  utbildningar inom ledarskap, att leda sig själv, kommunikation, pedagogik och HR.

  Se hela vårt utbud och bläddra i kurskatalogen direkt på skärmen!