Advantums födelse

cafémetodik

Vad hände i världen år 2000?

År 2000 präglades av flera betydande händelser. Svenska kyrkan skiljdes från staten, Indiens miljardte invånare föddes, Eurovision Song Contest sändes från Globen och Öresundsbron invigdes. Dessutom övergick vi till ett nytt millennium, vilket orsakade oro inom IT-världen som fruktade en apokalyps. Trots förutsägelserna fungerade det mesta som vanligt dagen efter millenniumskiftet. Däremot sprack IT-bubblan, och många företag gick i graven, vilket skapade en turbulent tid för många. 

Vad hände på Advantum Kompetens år 2000?

År 2000 föddes idén om att skapa ett utbildningsföretag på den svenska marknaden. Företaget skulle ta pedagogik, effektivt lärande och resultatskapande insatser inom ledarutveckling till nästa nivå. 

Vi var tre personer som med olika erfarenheter och en drivkraft kring utveckling och lärande i näringslivet enades om en affärsidé som i korthet kan sammanfattas som ”Mer kompetens på kortare tid med bättre effekt”.

Vi sökte med ljus och lykta efter personer som hade pedagogisk expertis, var nytänkande och som kunde vara källor till kunskap. Bland dessa fann vi John Steiner, som skrivit många böcker om effektivt lärande och pedagogik. Juanita Browns cafemetodik inspirerade oss till att bygga upp logik i klassrummet på ett annat sätt. Christer Westlund, som nyligen givit ut böcker (Bla Me University) om lärande, blev också en inspirationskälla till hur lärande kan effektiviseras. Vi fortsatte med att söka personer med forskningskompetens inom lärande och kände direkt att Kirkpatricks teorier om olika nivåer av lärande stämde med vårt synsätt.

Vi gav oss i kast med att skapa det som vi idag kallar för Maximera Lärandet™ med liv och lust.

Vår pedagogik föds Maximera Lärandet™

I vårt första steg var vi besjälade av hur klassrummet kunde användas på ett bättre sätt. Vi vände ut och in på vad man kan göra med möblering, belysning, ljus och luftkvalitet till hur eteriska oljor kan påverka vakenhet och känslor.

Vi skapade ett koncept med ö-sittning med rutiga dukar, jonglerbollar och moment för att byta plats, skapa interaktion, klistra saker under stolar och bord och att med minutiös precision skapa körscheman med detaljerad planering och regi. Allt enligt cafémetodikens grunder.

Vår ambition om att skapa aktiv pedagogik och engagerande metoder hittade då helt rätt i kölvattnet av IT-bubblans krasch eftersom många organisationer behövde skära ned, omstrukturera och skapa nya strategier. Vår cafémetodik blev ett verktyg för ledningar att kunna förankra affärsplaner, skapa engagemang och dialog i stora grupper. Vi kom snabbt igång i vår verksamhet och åkte land och rike runt. Förankrade nya organisationer och affärsplaner med verksamhetsledningar och använde vår nytänkande pedagogik i rummet till att skapa engagemang och driv i arbetsgrupper. Vårt pedagogiska angreppsätt gjorde det möjligt för ledningar att briljera i grupper på upp till 500 personer i taget.

Vad kan vi se tillbaka på från denna tid – som vi bär med oss idag?

Vi har tagit bort de rutiga dukarna, men behållit grunderna av Juanita Browns cafémetodik. Vi har utvecklat en pedagogik i klassrummet som bygger på full aktivitet och skapande. Väggar används för dokumentation och synliggörande av lärdomar. Vi sitter i öar för interaktion och dialog och har korta lärpass varvat med övningar. Även om metoderna inte längre är lika revolutionerande som för 25 år sedan, erbjuder de fortfarande ett starkt lärande och upplevelser som kan appliceras i vardagen.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om hur vi arbetar med vår cafémetodik? Eller är du intresserad av att köpa in något av våra koncept till din organisation? Vi berättar gärna mer i ett kort möte. Fyll i kontaktformuläret eller skicka ett mail till info@advantumkompetens.se.

Mer om vår historia

År 2002
Vi bygger relationer, samarbeten och bjuder på kunskap 

Kontakta mig!


  Kontakta mig helst via

  Nyhetsbrev

  Ta del av våra utbildningar, tips och erbjudanden

   Vill du veta mer om företagsanpassad utbildning?

   Vi erbjuder både våra befintliga utbildningar samt skräddarsydda utbildningar – anpassade utifrån era behov. 

   Boka ett förutsättningslöst möte för att se om ett skräddarsytt upplägg kan vara ett bra alternativ för er.

    Jag vill ha mötet digitalt/fysiskt*