Vad hände i världen år 2004?
År 2004 passerar Sveriges befolkning nio miljoner, Lena Philipsson vinner svenska Melodifestivalen, Kalle Anka fyller 70 år och Facebook startar. Alexandra Fossmo mördas i Knutby i Sverige. Mordet leder fram till den extremt uppmärksammade Knutbyrättegången.
Vad hände på Advantum Kompetens år 2004?
IT-utvecklingen fortsatte och många organisationer ville effektivisera sitt sätt att administrera utbildningsinsatser. Programvaror för detta dök upp i en strid ström. En av dessa programvaror blev vår första egna lärportal, där det fanns ganska avancerade funktioner. Saker som idag är självklara men som då var nytt. Att kunna lämna in uppgifter för rättning digitalt, hålla kontakt med varandra som kursdeltagare under en lärprocess, få tillgång till material och dokument, och att kunna skicka ut kallelser och meddelanden.
Återigen fick vi inse att det fanns tekniska utmaningar i systemen som var ganska stora, inte minst uppkopplingar. Men kanske framför allt att användarutmaningar och datamognaden (eller många gånger ens tillgången till en dator) inte var given. Svårt att tänka sig i dag men vi bestämde oss för att gå tillbaka till en mer manuell hantering. Vissa lärdomar tog vi med oss och byggde in caseövningar och uppgifter i en tidig variant av distribuerade lärresor.
Många uppdrag kopplat till HR-transformationer
Nu hade även en bok kommit ut som satte fart på HR-arbetet och organisationen av dylika roller och avdelningar. D Ulrich – HR Transformation. Många stora organisationer ställde om. Gjorde HR-transformationer med en uppdelning av arbetet i administrativa, specialiserade och mer strategiska roller. Något som idag är gängse, men då var ett nytt sätt att tänka och arbeta.
Vi fick många uppdrag kopplat till dessa HR-transformationer och utbildade de nya HR-rollerna. Tre program som framför allt var i ropet: Konsultativt arbetssätt, Strategiskt och målstyrt HR-arbete och HR i ledningsgruppen. På den här tiden hade det inte varit givet att HR hade en roll i ledningsgruppen men med Ulrichs modell så var det mer självklart. Kompetens behövde höjas när det gällde att både analysera affärsstrategier och att argumentera och sälja in lösningar.
VAD KAN VI SE TILLBAKA PÅ FRÅN DENNA TID – SOM VI BÄR MED OSS IDAG?
Vi stöttar alltjämt HR-avdelningar i ramverk och arbetssätt och har ofta en rådgivande roll i omställningsprojekt av olika slag. Våra program i Konsultativt arbetssätt är casebaserade och används för flera olika typer av specialistroller. Där man behöver vara bra på att lyssna in och vägleda genom att ha egen kompetens och påverka andra. Vårt synsätt på distribuerade lärresor fick vi med oss tidigt och vi har i alla år byggt in många olika moment och delar för att stärka lärandet. Oavsett portallösning och teknik.
Vill du veta mer?
Vi berättar gärna om hur vi utbildat HR- och specialistroller till att starkare förmedla budskap och vägleda andra roller. Vi tror att våra verktyg som vi kan bygga in i lärresor är fler än hos många andra och ger förstås gärna prov på hur vår design av blandade och distribuerade lärresor kan stärka och effektivisera lärandet. Fyll i kontaktformuläret eller skicka ett mail till info@advantumkompetens.se så berättar vi mer.