11 tips för en effektivare vardag

Har du svårt att få tiden att räcka till? Här lämnar vi våra 11 bästa tips för att du ska få en effektivare vardag och bättre kunna planera och hitta vägen fram.

 1. Tydliga mål

Att ha tydliga mål är grunden för att göra en plan för att nå dit. Sätt mål både privat och på jobbet. Gör sedan en tydlig plan och sätt dina prioriteringar kopplat till dessa mål.

 1. Viktig vs bråttom

Det är lätt ibland att dras med i ”att bara göra” och ”få saker avklarat”. Men vad är egentligen viktigt och vad är bråttom? Är det både och? Stanna upp och reflektera kring om dina prioriteringar du gör leder till målet och om du tar rätt sak först.

 1. Skapa ordning och struktur i det fysiska rummet

Se till att ha en enkel struktur som du kan jobba efter med överblick. Det kan handla om ett rent skrivbord, en städad garderob eller någon plats som du vistas i. Ju färre saker, papper eller prylar som du kan ta bort – desto större arbetsro, lugn och enkelhet.

 1. Håll bara i saker en gång

Sortera in mail och papper där de ska vara – direkt. Skapa en struktur i mappsystem, i lådor, eller pärmar. Att lägga på hög till ”sen” skapar lätt ett oöverblickbart kaos och du måste ta i  ärendet/saken två gånger istället för en.

 1. Tänk igenom vilka tidstjuvar du har

Kan du hitta enklare vägar? Säga nej? Sätta en lapp på dörren för att få jobba ostört en timme varje dag? Minska avbrott? Sk ”tidstjuvar” kan vara det som ”äter upp” din tid. Fundera över vad som stör din arbetsro. Se om du kan hitta nya sätt att arbeta på där du får vara ostörd och minska tiden som blir ineffektiv.

 1. Paketera informationen

Information som du söker efter ofta, paketera den så du har den där den behövs; i telefonen, i datorn, på skrivbordsunderlägget, i bilen… Skapa checklistor och strukturer och sätt dessa på väggen, i mobilen – där du behöver den så slipper du leta.

 1. Skapa enkla rutiner

Saker som man gör på samma sätt varje dag går fortare än att göra saker på olika sätt. Bygg på ditt rutinmässiga arbetssätt  och försök få olika moment till tydliga vanor.

 1. Gör klart en sak i taget

Ställtid är en stor tidstjuv. Att försöka göra två saker samtidigt eller en uppgift i små portioner tar väsentligt mycket mer tid i slutänden än att fokusera en sak i taget.

 1. Släng

Ting tar tid. Släng så mycket det bara går, både hemma och på jobbet. Ju färre saker och prylar att underhålla desto enklare blir det att få en effektiv vardag.

 1. Lär dig system och programvaror – fullt ut

Många gånger används inte tekniken fullt ut och med små medel kan många sekunder sparas som blir till många timmar på en månad eller två.Ta en liten lektion med dig själv varje dag.

 1. Gör en tidsstudie

Försök att systematiskt registrera och skriva ned vad du gör och vad som händer- under två veckors tid. Sannolikt kommer du att kunna se mönster av tidstjuvar och hur du planerar. Se hur du utifrån studien kan förändra och effektivisera.

Nyhetsbrev

Ta del av våra utbildningar, tips och erbjudanden

  Vill du veta mer om företagsanpassad utbildning?

  Vi erbjuder både våra befintliga utbildningar samt skräddarsydda utbildningar – anpassade utifrån era behov. 

  Boka ett förutsättningslöst möte för att se om ett skräddarsytt upplägg kan vara ett bra alternativ för er.

   Jag vill ha mötet digitalt/fysiskt*