Utbildning –vad är det egentligen?

Blev i veckan intervjuad av en journalist som sökte information kring hur man utvecklar ledare och medarbetare i en organisation och vad som är viktigt att tänka på.  Återigen blir jag påmind om att jag lever och verkar i en något diffus och obestämbar materia. Utbildning och kompetensutveckling. Vad är det egentligen? Det är svårt att både beskriva och förklara och på ett konkret sätt sammanfatta på kort tid.  Det blev väldigt tydligt när jag skulle försöka förklara det som jag tycker är så självklart utifrån de frågor jag fick av en person som till vardags inte jobbar med just mina hjärtefrågor.

Jag har arbetat i mer än 20 år med kompetensutveckling och utbildningsfrågor  i olika form och skepnad och det jag slås av är att utvecklingen går ganska långsamt kopplat till dessa frågor. Vi förväxlar fortfarande aktiviteten utbildning med begreppet kompetensutveckling. Att vi inte ser skillnaden mellan att fylla på kunskap och utmaningen i att omsätta detta i praktisk tillämpning. En utbildning är en aktivitet som för att leda till utveckling och resultat behöver tas om hand och sättas i ett sammanhang. Bearbetas. Målstyras. Coachas. Vad som är än mer förvirrande är att vi inte heller är på det klara över om det är utveckling  som är det önskvärda. Synsätt och kraven kring en utbildning som fenomen är i många organisationer otydlig. Vem gör vad och varför är inte klarlagt i alla dess delar. Då blir det lätt att det landar i önskelistor och belöningsaktiviteter snarare än en strategiskt målstyrd insats.

I fallet med min intervju fanns snarare en självklarhet i antagandet att utbildningen i sig var en belöning och ”man” ser det så. Med det synsättet och med den otydligheten är det ju inte så konstigt att vi inte heller upplever starka resultat av en utbildningsinsats. Det är ju i själva synsättet som det avgörs om ett resultat går att skapa. En utbildning är bara ett startskott till en bestående kompetensutveckling. Sen behöver målstyrning, uppföljning, planering och tydliga önskvärda resultat följas. Om det är det vi vill. Annars blir det som med Alice i underlandet. Vet man inte vart man ska– då spelar det väldigt liten roll vilken väg man tar.

/Maria Scullman – VD


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa kommentarer

En kommentar
“Utbildning –vad är det egentligen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Ta del av våra utbildningar, tips och erbjudanden