THE- EN UTBILDNING SOM GÅR PÅ DJUPET I DEN EGNA UTVECKLINGEN

Utbildningen THE – The Human Element, håller på att ta fart i Sverige. Internationellt har den funnits i snart 20 år men det är på senaste åren som efterfrågan i Sverige ökat markant med bl a offentliga upphandlingar för THE säger Björn Jugeröd, kursledare sedan många år.

Utbildningen är en fem dagar lång internatutbildning som är intensiv och krävande med intensiva pass både dag- och kvällstid. Deltagarna är hela tiden aktiva i övningar, reflektion och feedback. Teorigrunden kommer från Will Schutz som gav oss FIRO-teorin (Fundamental Interpersonal Relations Orientation) och övningarna samt personlighetsskattningen som görs under utbildningen ger återkoppling på våra grundläggande mönster i våra drivkrafter och beteendemönster. Övningarna går ut på att starta processer inom dig själv att vända och vrida på dina rädslor, andra känslor och tankar. ”Att ha en hel vecka där du ägnar dig åt att fundera över dig själv och dina egna reaktioner och mönster och var dessa kommer från är en nyttig övning som många skulle må bra av att göra oftare”, säger Björn.

THE är en utbildning som är personlighetsutvecklande på djupet och som går utmärkt att gå flera gånger. Varje gång är en ny upplevelse utifrån de deltagare som just då är där och som ger dig feedback utifrån de beteenden som du just då uppvisar.  En spännande resa i ditt inre som ger starka avtryck.

Vi frågade några av deltagarna på utbildningen i april 2011 om deras upplevelser och tankar kring utbildningen:

Vad var din upplevelse av utbildningen generellt?

– Upplevelsen var att jag fick nya insikter i både hur andra (som inte träffat mig tidigare) uppfattar mig och hur jag uppfattar mig själv.

– Mycket givande! Gruppdeltagarna och ledarna gjorde att processen blev väldigt bra och att det blev en stark upplevelse med många känslor och insikter. Jag kan peka på flera konkreta saker som jag har med mig och har nytta av, även om alla bitar kanske inte har fallit på plats ännu, gör de nånsin det?

– Min upplevelse var att jag verkligen reflekterade över hur jag reagerar i olika situationer och inför olika personligheter samt reflektion över rädslor och var de kommer ifrån och vilken betydelse de har i mitt dagliga liv.

– Mycket positiv men också väldigt krävande. Våra kursledare var helt fantastiska och lyckades verkligen att få gruppen att öppna sig och alla deltagare gav så mycket av sig själva.

Om du skulle beskriva det som du hade mest behållning av, resultatet av utbildningen, vad är det?

– Jag fick en förstärkt självkänsla och kände mig både upprymd, starkare och tryggare efter THE veckan. Jag har fått positiv feedback om ett förändrat beteende efteråt.

– Personliga insikter. Saker som jag har gått och trott om mig själv som inte stämmer, och insikter i hur jag påverkar och påverkas av andra. Händelser i min barndom/uppväxt som påverkar mig mer/på ett annat sätt än jag varit medveten om.

– Känslan av att våga testa nya beteenden och känslor utan att vara lika rädd. En tryggare bas att stå på.

– Reflektionen över mina och andras beteenden och vilken effekt det kan ha om tilliten byggs. ?Resultatet av utbildningen är nog upplevelsen av hur viktigt det är bygga tillit och förståelse för att en grupp/team ska utvecklas.

– Feedback från andra i gruppen och tankar det satte igång kring egen roll i grupper.

– Jag kände mig otroligt stärkt och fick med mig mycket matnyttigt vad gäller mig själv, relationer och samarbete.

Vad skulle du säga som tips till andra som funderar över THE?

– Att om du är intresserad av att lära känna och utveckla dig själv är detta den ultimata utbildningen.

– Alla kan ha nytta av THE både i yrkeslivet och privat. Är du det minsta nyfiken och får möjligheten så GÅ.

– Det är värdefullt för alla som vågar utmana sina invanda beteendemönster och vågar titta på djupet i sina erfarenheter, upplevelser och känslor.

– Det är väldigt givande om man vågar kliva in helhjärtat och man får insikter som kan förändra livet.

– Gå kursen! Våga vara öppen så lär du känna dig själv och får ut maximalt av.

– Bra kurs i personlig utveckling.

Vem ska framför allt gå en THE tycker du?

– Den som söker efter svar om sig själv och vad som påverkar det som händer, den som vill stärka sin självkänsla och är beredd att öppna sig för andra och sig själv. Som är nyfiken och vill göra en förändring. Passar alla befattningar i en organisation.

– Personer som inte alltid känner sig helt bekväma och trygga med sig själva, sitt beteende och sina känslor. (Finns det någon som inte stämmer på den beskrivningen?)

– Personer som vill utvecklas och växa som individer. Man bör dock inte känna sig alltför rädd eller vara alltför låst vid sin egen självbild utan våga utmana sig själv och sina invanda reaktioner.

– Alla som är motiverade att arbeta med sig själv, sin roll och personlighet.

– Den passar alla men främst alla som arbetar i team eller är ledare ska gå denna kurs!

– De som har intresse av att utveckla sig vidare, personkännedom.

 

TIPSA! Om du själv vill gå utbildningen THE finns den både i Uppsala och Abisko för att du på bästa sätt ska komma bort och kunna fokusera på din egen personliga utveckling.


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa kommentarer

Nyhetsbrev

Ta del av våra utbildningar, tips och erbjudanden