Tänk på en bra ledare! (Få nämner sin nuvarande chef)

När jag kör utbildningar eller workshoppar som har med ledarskap att göra brukar jag be deltagarna beskriva sin favoritledare. Jag ber dem vara så specifika som möjligt och att de ska fokusera på beteenden hos en person de själva haft som ledare. Det räcker alltså inte att säga att: ”Ledare X var helt fantastisk för hon var så motiverande och engagerande och fick alltid mig och andra i organisationen att göra det där lilla extra.”

Jag är istället ute efter beskrivningar som: ”Ledare x var motiverande genom att hon alltid involverade alla när avdelningens mål skulle sättas.” Istället för att bara kommunicera ut de nya målen hade vi en workshop där var och en fick bidra med sin syn på målen och hur de skulle nås, vilka resurser som skulle krävas och eventuell kompetensutveckling som skulle behövas. Framförallt fick våra idéer genomslag. Det handlade om riktig och direkt påverkan på hur vi skulle jobba tillsammans. En så konkret beskrivning gör att vi kan dra slutsatser kring hur man ska agera som chef för att motivera och engagera sina medarbetare.

Vi höjer ledarskap från förr

Men, det var inte dit jag skulle komma med reflektionen ovan. Det slog mig när jag sist bad ett gäng chefer i en workshop att beskriva en chef som gjort ett starkt intryck på dem som ledare, att alla berättade om personer de träffat för 10, 20, kanske 30 år sen. Inte någon berättade om sin nuvarande chef, utan det var fotbollsledare, lärare, scoutledare och några av de första cheferna de haft som dök upp.

Och när jag tänker tillbaka på andra liknande tillfällen har resultatet blivit detsamma. Nästan alla berättar om ledare de haft en bra bit tillbaka i tiden. Jag har ingen direkt förklaring på det här, men gissar att det har med distans att göra och att vårt minne många gånger förskönar historien – vi tenderar att sudda bort det dåliga med tiden och minns våra första ledarmöten i ett vackert skimmer. Kanske vi också blir mer kritiska med tiden och skruvar upp förväntningarna på hur en ledare ska vara. Det här kan vara något för alla ledare att fundera över och ställa sig frågan: Hur ska jag agera för att bli den här typen av idealledare som utvecklar, motiverar och engagerar mina medarbetare?

Vill du veta mer om vilken typ av beteenden du skulle kunna utveckla för att bli en bättre ledare? Fyll i formuläret för ledaranalys så kontaktar vi dig!


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa kommentarer

Nyhetsbrev

Ta del av våra utbildningar, tips och erbjudanden