När fel blir rätt – att fira fel och höja misslyckanden till skyarna

Det är härligt att lyckas och det känns bra när vi når våra mål. Framgångar och segrar ska firas och vi ska lyfta varandra med positiv feedback. Men med risk att utmåla mig själv som tråkmåns och glädjedödare vill jag slå ett slag för misslyckandet och firandet av fel.

Det är svårt många gångar att nå hela vägen. Låt säga att du går en två dagars utbildning i kommunikativt ledarskap. Du lämnar utbildningen fullpumpad med energi och engagemang, redo att använda verktyg, modeller och teorier du lärt dig, men efter några veckor eller månader går det upp för dig att du är ungefär samma ledare som innan du gick utbildningen. Du har inte blivit så värst mycket mer kommunikativ.

Det blir ju inte bra. Det låter mer som ett misslyckande, som något som gått fel, men är det något att fira? Nej, såklart inte, men genom att inte skygga för misslyckanden skapar vi förutsättningar för kontinuerlig utveckling och ständiga förbättringar. Genom att inte bara fira framgångar och betona att lyckas är rätt och att misslyckas är fel, så kan vi jobba med kompetensutveckling som den komplexa och långsiktigt process det är.

Jag har genom åren jobbat med en hel del ledarutvecklingsprogram och de som blivit riktigt bra är dem som vi hela tiden har utvärderat och utvecklat, dem som initialt inte har lett till de förväntade beteendeförändringarna hos deltagarna. Alltså när vi tillsammans med deltagarna och deras organisation har vågat konstatera att det här blev ju inte riktigt bra. Men inte stannat där, utan resonerat oss fram till vad det är hos individerna eller i deras omgivning som gjort att de inte fullt ut har implementerat det som de har lärt sig i utbildningen.

Vi har då kommit fram till slutsatser som att deras schema inte tillåter dem att lägga tid på sitt ledarskap, att deras chefer inte har visat något intresse för vad de lärt sig och inte heller ställt krav på dem utifrån innehållet i utbildningen och att de därigenom inte känt sig motiverade att utveckla sitt ledarskap. Lösningen har sen legat i att lösa något framåt i tid, inte leta fel bakåt. Vi har istället byggt ut den inledande utbildningen och kopplat på uppföljningssamtal, repetitionsuppgifter och utvärderingar av det egna beteendet. Hela tiden med ett tydligt fokus på att få in ett nytt ledarskap i vardagen.

Det här kanske inte är att fira att något gått fel och höja misslyckanden till skyarna, men genom att kontinuerligt utvärdera sitt eget beteende och våga ändra sig och testa nytt när något inte funkar är otroligt givande. Och då är att erkänna, hitta, eller tydliggöra det som är fel helt avgörande. Så jag vill nog ändå slå ett slag för firandet av fel och tydliggörandet av misslyckanden!


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa kommentarer

En kommentar
“När fel blir rätt – att fira fel och höja misslyckanden till skyarna

  1. Mycket kloka ord….och man kan kanske fira den nya insikten? Om än beteendet inte är där ännu finns nu insikten om utvecklingspotentialen. Alltid en förbättring?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Nyhetsbrev

Ta del av våra utbildningar, tips och erbjudanden