Kunskap är aldrig tung att bära – eller?

Har ägnat en lång och skön sommar åt att läsa och läsa. Den ena boken före den andra har känts som ett rent frosseri. Men en ynnest för en boknörd och notoriskt nyfiken person att få kunna ägna sig åt.

Man brukar ju säga att kunskap aldrig är tung att bära men i kilo räknat så har jag burit runt en hel del denna sommar. Läsplatta vore förstås mer modernt och lättare att ta med, men jag är av den gamla skolan och min läsning är därtill också nästan uteslutande faktaböcker och då vill jag använda penna och färgmarkeringar. Och då fungerar böcker helt enkelt bättre.

Jag kan speciellt rekommendera boken Sapiens. En fantastisk exposé över mänsklighetens historia och utveckling – från savannen fram till våra dagar och med utblick mot framtiden. Var kommer vi från och vart är vi på väg? Skriven av forskaren Yuval Noah Harari. En bok för alla att läsa som väcker mycket tankar och får sammanhang att bli tydliga. Vi är fantastiska vi människor, men en av nycklarna till att utvecklas på ett positivt sätt både som samhälle och individer är just kunskap. Har vi inte kunskap så kan det gå åt alldeles fel håll och vi kan  fatta helt  fel beslut. Vår kunskap har utvecklats under årtusenden och förts vidare från generation till generation. Men idag går det svindlande fort och vi hinner inte alltid med. Vare sig att kompetensöverföra eller att ha den kunskap som hela tiden krävs i det nya för att fatta kloka beslut. Vi ser helt enkelt inte allt som händer av orsakssamband och konsekvenser.

Jag drar starka paralleller till företags och organisationers utmaningar. Det går fort. Och det kommer hela tiden ny kunskap som behöver fyllas på. Vi utmanas av konkurrenter och omvärld och vi ställer om och förändrar. Ideligen nya situationer och nya utmaningar. Vart är vi på väg? Vet vi det? Vilken kunskap kräver framtiden?  Som människor har vi en utmaning att få vår egen utveckling att hänga med. Både vad gäller rent faktisk kunskap som ska till – men även att hantera vår samtid och den förändringstakt och det tempo vi lever i.

Jag tror att vi på arbetsplatser idag skulle behöva stanna upp och prata mer om de här sakerna. Hur skapar vi utrymme för att fylla på med kunskap i den takt vi behöver? Gör vi tillräckligt eller blir vi omsprungna. Utvecklar vi ”gammal kunskap”? Ser vi vad framtiden kräver?

Jag tror att det är precis som i boken Sapiens – det handlar om att försöka förstå och se in i framtiden och att i tid ställa om och parera. Att vara än mer proaktiv och förutseende. Inte helt lätt när hjulen spinner på men en viktig strategisk fråga för alla organisationers ledningsgrupper. Hur får vi tid till reflektion och analys och hur kan vi jobba med att skapa kunskapstillförsel som gör att vi kan utvecklas åt rätt håll i rätt takt. Kunskap är inte tung att bära, när man väl har fått in den i kroppen. Men tiden är en trång sektor för de flesta.  Att använda tiden väl blir en nyckelfaktor även i dessa frågor.

/ Maria Scullman – VD


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa kommentarer

Nyhetsbrev

Ta del av våra utbildningar, tips och erbjudanden