Konsten att få tiden att räcka till

Så här års är det många som springer med andan i halsen. Allt ska göras och allt ska bli klart innan jul. Vårt sätt att arbeta i terminer även i affärsvärlden är väl aldrig så tydligt som just vid jul- och sommaruppehåll. Det gamla skolåret gör sig påmint.

Jag tänker att många också jobbar med ganska kort framförhållning. Vi jobbar här och nu och har svårt att titta längre bort och på lång sikt se vad som är i görningen. Kraven är höga och tiden bara rusar iväg med allt som måste levereras. Tänk om vi på det nya året kunde hitta ett arbetssätt och en vardag som gör långtidsplaneringen lite mer påtaglig. Att vi ser hur vi ska lägga upp vardagen för att få tiden att räcka till. Ju äldre jag blir och ju mer jag själv ser mina utmaningar  på detta område blir det allt mer självklart att nycklarna sitter just här. Både i familjelivet och i yrkesrollen. Tappar vi framförhållningen blir det mer stress på alla håll. Fler brandsläckningar och mycket mer tidsspill. Lättare att säga än att göra – det är jag själv ett levande bevis på. Det är svårt att prioritera att avsätta de där timmarna som behövs för höghöjdsplanering.

Jag blev under hösten intervjuad  i några tidningar där jag var tvungen att tänka till. En av dessa intervjuer rörde just tidsplanering och  hur man kan applicera affärsvärldens principer och verktyg på familjeplaneringen. Går det att planera så man skapar bättre utrymme för livet och hinner med? Det kom goda idéer fram i den dialogen och en kreativ journalist hade också många egna idéer. Visst går det att ”spara” tid om man tänker till. Men då krävs det att man tar sig den tiden först. Att planera, och att hitta sina prioriteringar.

Så ta dig tid i jul till att ”få mer tid” nästa år. Ägna en stund åt att göra en långtidsplanering och en fundering över vad tiden ska räcka till. Både på jobbet och privat. Lägg sen in en tid varje vecka i kalendern när du håller liv i planen. En tid som inte går att flytta på. En tid när du har  planeringsmöte med dig själv. Är ni fler i familjen kanske ett ”familjeråd” behöver till där just långtidsplanering löpande står på agendan. Jag vet att det fungerar. Men det gäller att ta sig tid för att ”få” tid.  Det händer inte av sig självt.

Ha en underbar jul och ledighet så hörs vi på det nya året — med mer luft i kalendern och en förhoppning om en bra balans i livet.

/Maria Scullman – VD


Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Visa kommentarer

Nyhetsbrev

Ta del av våra utbildningar, tips och erbjudanden